23 diciembre 2009

Un gest històric i sense precedents

L’editorial de dotze diaris catalans en defensa de l’Estatut marca la continuïtat del que el President Montilla està liderant amb prudència i sensatesa




“Una iniciativa històrica”. D’aquesta manera va qualificar el primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, l’editorial conjunt titulat “La dignitat de Catalunya” en defensa de l’Estatut firmat per dotze diaris catalans, amb el qual el cap del Govern català assegura sentir-se “identificat”. El president va agrair la publicació d’aquest text conjunt “tant pel seu simbolisme, com perquè reflecteix perfectament l’àmplia unitat que hi ha a la societat catalana en la defensa de l’Estatut i de la via institucional per expressar els desitjos i aspiracions del país”. Un Estatut que “estem desplegant amb rigor i ambició, i el defensarem fins a les darreres conseqüències”, ha afegit el president.

També la Comissió Executiva del PSC va expressar tot el seu suport a l’editorial i va agrair “el gest extraordinari i sense precedents de la premsa catalana, que subratlla fins a quin punt el President de la Generalitat va parlar diumenge passat (en referència a l’acte de Maià de Montcal) en nom de Catalunya”. “Des del PSC ens sumem a l’esperit de l’editorial i continuarem treballant per la defensa aferrissada d’allò que va ser referendat pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, i aprovat pel Parlament català i Les Corts Generals”, va afirmar l’Executiva del partit en un comunicat, que també reiterava “la petició al Partit Popular de retirar el recurs contra el nostre Estatut” i denunciava “ la intolerable pressió que suposa el seu bloqueig de la renovació del Tribunal Constitucional des de fa dos anys”.

En aquest sentit, el secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, ha assegurat que “el Partit Popular encara és a temps de rectificar i retirar el recurs contra l’Estatut i evitar la confrontació”. ”No tolerarem que el PP parli de pressions al TC perquè són ells els que pressionen, recusen magistrats i mantenen bloquejada la renovació de l'alt tribunal des de fa dos anys”, ha explicat. L’editorial, segons Zaragoza, “marca la continuïtat del que el President Montilla està liderant amb prudència i sensatesa, i que mostra el que pensem majoritàriament a Catalunya”.

Per la seva banda, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat en el seu diari que “molta gent, dins i fora de Catalunya, haurien de reflexionar el perquè de l’adhesió suscitada per l’editorial”. “No oblidem que és un editorial en defensa de l’Estatut que van votar els catalans (i no altra cosa) afirmant també la seva constitucionalitat. Això és important perquè fora de Catalunya s’entengui que el que reclamem és de justícia i no una ruptura. I perquè a Catalunya alguns que somien en respostes radicalitzades, no oblidin que una gran majoria dels catalans no abonarien propostes temeràries que sols produirien divisió i frustració”, conclou.

No hay comentarios: