08 agosto 2009

Ens troben massa catalans

Els catalans demanem massa i tenim un idioma que fa més nosa que servei, si fem cas de les opinions majoritàries de la vintena de periodistes estrangers que treballen a Catalunya com a corresponsals entrevistats per El Punt. Tot i que hi ha un respecte i, fins i tot, comprensió per les reivindicacions nacionals i lingüístiques, en general als corresponsals de premsa consultats els costa d'entendre el sentiment independentista d'una part de la població, i consideren que la tensió amb l'Estat espanyol és, en bona part, culpa de la reivindicació permanent catalana. Per contra, la diversitat cultural, el caràcter i el clima són valorats positivament. Els periodistes dels estats més consolidats són, en general, els que valoren més negativament l'afany de Catalunya per tenir una personalitat pròpia.

Els alemanys, els francesos i els sud-americans són, amb algunes excepcions, els més crítics amb l'ambient reivindicatiu permanent que es respira a Catalunya, segons les entrevistes fetes per aquest diari durant aquest estiu. La contundència de les crítiques al nacionalisme català és, això no obstant, molt variada depenent dels interlocutors i, també, de la part de Catalunya on s'han instal·lat per viure.

A l'altra banda de la visió crítica hi ha una opinió més comprensiva, tolerant i, fins i tot, solidària, que prové més dels representants de mitjans anglosaxons i de països petits o que han patit l'opressió nacionalista d'altres estats.

Canvi de percepció

Hi ha, això no obstant, un denominador comú entre els més crítics amb el nacionalisme català i els més receptius a les reivindicacions. Aquest punt de confluència és el canvi de percepció que han experimentat la majoria des que viuen a Catalunya. Una percepció que, pràcticament en tots els casos, els ha portat a una millor comprensió del fet català i, fins i tot, a moderar les seves crítiques. Aquesta situació és especialment acusada en el cas d'aquells periodistes que, abans de venir a viure a Catalunya, havien desenvolupat la seva feina a Madrid. Pràcticament tots reconeixen que la visió que es dóna de Catalunya a Madrid és esbiaixada i, sobretot, inexacta.

Valoració positiva

Tot i això, els recels o el desacord sobre les reivindicacions nacionals de Catalunya no són incompatibles amb una valoració positiva del país. Així, bona part de les persones entrevistades destaquen com a grans fites aspectes que sovint els mateixos catalans no valoren tan bé, com ara la sanitat i la seguretat. També són molt ben vistos l'ambient i l'empenta cultural, especialment de la ciutat de Barcelona. Altres aspectes com ara la gastronomia i l'estil de vida també són ben considerats. Un dels aspectes més curiosos és que hi ha algunes coincidències, que es donen entre corresponsals de procedències molt diverses, pel que fa a la valoració positiva del caràcter una mica reservat dels catalans, en el sentit que afavoreix la tolerància, la convivència i el respecte per la intimitat dels altres.


El Punt.cat

No hay comentarios: